Fysiotherapie Aanvullende Zorgverzekering

fysiotherapie aanvullende zorgverzekering

U hoort het wellicht steeds vaker om u heen. Meer mensen gaan langs de fysiotherapeut omdat zij last hebben van bepaalde spieren of een verkeerde houding. Wat voor deze mensen relevant is, is of de behandelingen bij de fysiotherapeut door hun zorgverzekering wordt vergoed.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is de handelswijze die te maken heeft met de behandeling van klachten aan spieren, gewrichten, zenuwen en banden. De beoefenaar wordt een fysiotherapeut genoemd. Een greep uit zijn werkzaamheden zijn: het toepassen van massages, het rekken van de spieren en adviseren over de juiste beweegtechnieken. Voor veel pijntjes en klachten zijn meerdere behandelingen nodig om de problemen op te kunnen lossen. U hebt geen uitdrukkelijke doorverwijzing nodig van de huisarts, waardoor u kunt zelf een fysiotherapeut benaderen. Let er wel op dat deze een contract heeft met uw zorgverzekeraar.

Vallen behandelingen van fysiotherapie onder een basisverzekering?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen patiënten jonger en ouder dan 18 jaar. Voor minderjarigen geldt op dit moment dat de eerste 9 behandelingen door de zorgverzekeraar worden vergoed. In sommige gevallen zijn zij bereid om ook de volgende 9 behandelingen te vergoeden. Dit is anders als er sprake is van een chronische aandoening. De zorgverzekeraar vergoedt dan alles.

Voor volwassenen gelden andere regels. De basiszorgverzekering geeft een zeer beperkte dekking. Zo worden vanaf het 18e levensjaar alleen de 21e of meer behandelingen, en enkel wat betreft chronische aandoeningen, vergoed. Dit houdt dus in dat u alle behandelingen voor klachten die niet van chronische aard zijn zelf dient te betalen.

Wat is een chronische aandoening?

Een chronische aandoening is een lichamelijke klacht dat u voor een langere periode heeft. Vaak gaan deze klachten nooit meer weg. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een chronische lijst opgesteld waar deze chronische aandoeningen worden weergegeven. Als u benieuwd bent of uw chronische aandoening in het basispakket na de 21e behandeling wordt vergoed, kunt u daar meer informatie over vinden.

Wat kost een behandeling bij een fysiotherapeut?

De kosten van een behandeling kunnen per fysiotherapeut erg verschillen. Om een indicatie geven wat u kwijt bent, kunt u een bedrag van €30 tot €35 per behandeling verwachten. Voor minderjarigen, die vallen onder een basisverzekering, komt dit totaalbedrag te liggen op €270 en €315. Wel dient hierbij te worden vermeld dat het gaat om de zorgverlening van een reguliere fysiotherapeut.

Voor specialistische fysiotherapeuten geleden andere, hogere, tarieven, namelijk €38 tot €46 per behandeling. Deze fysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in een bepaald gebied en kunnen hogere prijzen vragen. U moet bijvoorbeeld denken aan een:

 • kinderfysiotherapeut
 • orofaciaal therapeut
 • sportfysiotherapeut
 • manueeltherapeut
 • geriatrie fysiotherapeut
 • oedeemfysiotherapeut

Met een aanvullende zorgverzekering kunt u deze bedragen grotendeels, of in sommige gevallen geheel, terugkrijgen.

fysiotherapie aanvullende zorgverzekering

Eigen risico

Het eigen risico houdt in dat u voor sommige zorg, die in uw basispakket valt, de kosten tot een bepaald bedrag zelf dient te betalen. Dit is in 2017 vastgesteld op €385. Voor behandelingen van uw fysiotherapeut geldt het eigen risico en wordt hier eerst aanspraak op gemaakt.

Aanvullende zorgverzekering fysiotherapie

De basisverzekering vergoedt voor volwassenen met niet-chronische behandelingen in principe niet. Toch is het mogelijk om uw kosten voor fysiotherapie vergoed te krijgen. Dit kan door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekeraar bespreekt met de fysiotherapeut welke en hoeveel behandelingen worden gedekt.

Wie zou een aanvullende zorgverzekering fysiotherapie moeten afsluiten?

Het is belangrijk om goed na te gaan of u een aanvullende zorgverzekering zou moeten afsluiten om fysiotherapeutische behandelingen vergoed te krijgen. De allereerste vraag die u uzelf dient te stellen is: hoeveel behandelingen ga ik ongeveer nodig hebben? Als dit een handjevol zijn, is het aan te raden om u hiervoor niet te verzekeren.

Bent u sportief ingesteld, verricht u veel fysieke handelingen voor uw werk of heeft u vrij snel last van pijn in gewrichten of spieren, dan is het zeker het overwegen waard. Ook na een zwangerschap kunt u last krijgen van bekkeninstabiliteit en heeft u wellicht een fysiotherapeut nodig. Voor meer informatie over zwangerschap en zorgverzekeringen kunt u hier terecht.

Beste aanvullende zorgverzekering fysiotherapie

Denkt u een aanvullende zorgverzekering nodig te hebben om uw kosten voor fysiotherapie vergoed te krijgen? Het kiezen van de juiste zorgverzekeraar kan een hele klus zijn. Hieronder vindt u de meest gekozen aanvullende zorgverzekeringen. Deze zijn allemaal het best beoordeeld door klanten.

 1. U klikt op één van bovenstaande links;
 2. Zoekt uw zorgverzekering op;
 3. Klikt op aanmelden;
 4. Vervolgens op verder en;
 5. Vult uw gegevens in;
 6. De overstap wordt gratis voor je geregeld.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Fysiotherapie Aanvullende Zorgverzekering
Author Rating
51star1star1star1star1star