Studentenzorgverzekering

studenten zorgverzekering studentenzorgverzekering

Studenten zijn vanaf hun 18e levensjaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor zijn zij meeverzekerd met één van hun ouders en hoefden zij zelf geen premie te betalen. Vanaf 18 jaar is dit anders.

De student behoort tot de doelgroep die vaak over weinig financiële middelen beschikt. Zij gaan bijvoorbeeld op kamers wonen, waardoor hun inkomsten hier vooral naartoe gaan. Ook kiezen veel studenten ervoor om zich te richten op de studie of een bestuursjaar. Hierdoor hebben zij weinig tot geen tijd om te werken en aan allerlei lasten te voldoen.

Om de studenten zo min mogelijk op te zadelen met hoge kosten hebben een aantal zorgverzekeraars besloten om hen tegemoet te komen. Vanwege hun beperkt budget hoeven zij minder maandelijkse premie te betalen.

Deze verlaging van het premiebedrag kan een hoop schelen. Als student is elke besparing mooi meegenomen!

Tips bij het kiezen van een studentenzorgverzekering

Studenten hebben het voordeel dat zij over het algemeen vrij fit zijn en weinig pijntjes hebben. Terwijl veel zorgverzekeraars deze zorg wel dekt. De student betaalt dus voor zorg die niet op hem of haar van toepassing is. Dit is onnodig.

Zij kunnen veel medische zorg dan ook buiten hun pakket houden en enkel selecteren wat zij wel nodig hebben. Het gevolg is een aanzienlijk lagere premie!

Eigen risico

Studenten kunnen voor kiezen voor een hoger eigen risico. Het verplichte eigen risico bedraagt minimaal €385,-. De maandelijkse premie kan worden verlaagd door dit te verhogen naar €885. Deze wijziging kan voordelig zijn als studenten niet vaak gebruik zullen maken van de aangeboden zorg.

Tandartsverzekering

Veel jongeren hebben een goed gebit. Als hier weinig aan mankeert, waarom zouden zij dan extra premie betalen. Voor studenten is een jaarlijkse controle vaak voldoende. Indien er geen vervolgbehandelingen uit deze controles voortkomen, is het raadzaam geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Buitenlandse zorg

Jongeren staan erom bekend veel te reizen. Ook gaat een gedeelte in het buitenland studeren of stage lopen. Het is dan belangrijk om een goede dekking te hebben voor zorg die je daar nodig hebt.

Zoals het nu geregeld is in het basispakket, wordt de medische zorg in het buitenland tot het maximale tarief vergoed. In veel gevallen is dit niet voldoende. De kosten kunnen daar erg hoog oplopen. Het is verstandig om een aanvullende zorgverzekering voor buitenlandse medische zorg te overwegen.

Locatie zorgverleners

Bij de keuze van de studentenzorgverzekering kan de afstand van de zorgverleners een bepalende factor zijn. De zorgverzekering heeft met een aantal zorgverleners contracten afgesloten.

Als blijkt dat deze zorgverleners niet in de buurt zijn en er ver gereisd moet worden om gebruik te kunnen maken de vergoede zorg, is een andere zorgverzekering wellicht een betere optie.

Online verzekeraars

Studenten kunnen ervoor kiezen om veel zaken zelf online te regelen. Een nadeel is dat er een stukje ‘service’ wordt ingeleverd. Declaraties, facturatie en de gehele klantenservice verloopt online. Hier staat wel weer tegenover dat er een lagere premie wordt betaald. De huidige studenten zijn zowaar opgevoed in een digitale samenleving waarbij zij zich vaak op internet begeven. Voor hen zal dit enkel gunstiger zijn!

collectieve zorgverzekering studentenzorgverzekering

Collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering is het mogelijk om nog meer te besparen op een zorgverzekering. Maar wat is het exact? Een collectieve zorgverzekering houdt in dat een groep personen bepaalde kortingen geniet, omdat zij gezamenlijk een zorgverzekering afsluiten.

Het is goed te vergelijken met groepskorting. Doordat je met een grote groep een bepaald product afneemt, is de prijs lager. Zo kan een zorgverzekeraar een grote groep studenten, een collectief, deze verlaagde premies aanbieden als zij allen dezelfde zorgverzekering afsluiten. Deze vorm kan wel leiden tot een besparing van €100,- per jaar!

Waar vind ik aangesloten organisaties die een collectieve zorgverzekering aanbieden?

Voor studenten komen voornamelijk studieverenigingen, universiteiten, studentenvakbonden en studentenverenigingen in aanmerking. Studenten die een bijbaantje hebben, kunnen ook bij sommige werkgevers terecht. Het is dus raadzaam in bij jouw instelling te informeren of een collectiever zorgverzekering mogelijk is. In veel gevallen is dit zo!

Welke collectieve zorgverzekering?

Uit onderzoek is gebleken dat er twee zorgverzekeraars het best scoren op dit gebied. Dat is Zilveren Kruis en VGZ. Bij Zilveren Kruis ontvang je korting door een collectief van LsvB en Iso, welke gericht zijn op studenten afkomstig van hoge scholen en universiteiten.

VGZ is de andere zorgverzekeraar die zeker het overwegen waard is. Een kenmerk van VGZ is dat zij onderdeel zijn van Coöperatie VGZ. Zij opereren zonder winstoogmerk. Hierdoor kunnen zij de laagste premies aanbieden. Ook bij deze zorgverzekeraar zijn voldoende hogescholen en universiteiten aangesloten, waaronder de hogeschool van Arnhem, hogeschool van Nijmegen en de Radboud Universiteit.

Beste zorgverzekering voor studenten

Voor studenten is het zeker goed om zich te verdiepen in verschillende zorgverzekeraars. Er valt namelijk behoorlijk wat kosten te besparen. Maar welke zorgverzekeraars scoren het hoogst en worden door andere studenten het best gewaardeerd? Binnen een paar minuten is de overstap geregeld. Deze zorgverzekeringen worden door hen het vaakst gekozen. De top 5 ziet er als volgt uit.

Top Studenten Zorgverzekering Maandelijkse premie (met een eigen risico van €885,-)
 Anderzorg – Basis  € 78,-
 CZdirect  €82,85-
 Menzis – Basis voordelig  €83,-
 Zilveren Kruis – Basis Budget  €84,95
 OHRA   €87,88