Ziekenhuizen willen een eigen risico van €150,-

Eigen risico verlagen

Als het aan ziekenhuizen ligt valt een groot aantal simpele behandelingen onder het eigen risico van maximaal €150,-, waarbij het niet uitmaakt of de echte kosten van de behandelingen over of lager liggen. Dit houdt in dat het eigen risico in de zorg makkelijker wordt gemaakt. 

Om helemaal afstand te nemen van het eigen risico wordt nog niet aan gedacht. Wel kan het simpeler door meer duidelijkheid te verschaffen over behandelingen en nota’s.

Eigen risico

Het eigen risico van dit moment ligt nu op €385 minimaal. Voor simpele behandelingen krijgt men een behoorlijke rekening op de deurmat.

Het plan van de ziekenhuizen is om een overzicht te maken van eenvoudige behandelingen die voor patiënten €150,- uit het eigen risico kosten, ongeacht of het daarna duurder of goedkoper uitpakt. Als er vervolgafspraak wordt gemaakt binnen 120 dagen heeft dat geen invloed op het eigen risico.

Vind u het lastig om een goede zorgverzekering te kiezen? Bekijk hier alles over de beste zorgverzekering.

Verandering

Hoe gaat dit eruit zien? Stel dat een buikwond dient te worden behandelnd in het ziekenhuis. Hierna is een vervolgafspraak nodig. In principe kost deze zorg €260,-, maar er wordt maar eigen risico €150,- in rekening gebracht.

Indien de patiënt nog een keer naar het ziekenhuis moet voor een behandelingen die niets te maken heeft met de buikwond moet er nogmaals €150,- worden betaald. Een simpele rekensom leert ons dat er een eigen risico van €85,- resteert.

Kosten

Zorgverzekeraars zijn tevreden over het voorstel. Echter, het is de politiek die deze wijziging moet doorvoeren. Deze goedkeuring kan vrij lang duren.

Ook over de kosten moet worden onderhandeld. Er wordt een schatting gemaakt van €15 miljoen, maar die is geheel afhankelijk van de lijst met simpele behandelingen.  Wat wordt onder simpel verstaan en hoeveel behandelingen komen uiteindelijk op deze lijst?

Volgens woordvoerder van Rooy van de NVZ is €150,- eigen risico een gangbaar bedrag. Namelijk 40 procent van de ziekenhuisbezoeken worden afgedekt.

bron: nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *