Zorgpremie en eigen risico worden verhoogd

eigen risico verhogen

Ook voor het jaar 2018 gaat het eigen risico en zorgpremie weer omhoog. Dat meldt Nu.nl volgens anonieme bronnen. Elk jaar stijgen deze bedragen met uitzondering van vorig jaar, toen bleef het gelijk.

Het is elk jaar weer dezelfde vraag die wordt gesteld: ‘wat gebeurt er met het eigen risico en de zorgpremie’? Voor velen is het ook niet meer een verassing dat het stijgt, maar de vraag is met hoeveel?

Geschiedenis

Als we het vergelijken met 10 jaar geleden dan is het verschil toch wel aanzienlijk te noemen. In 2008 was het eigen risico vastgesteld op 150 euro. In 2013 (350 euro) is het bedrag met ongeveer 1.5 x gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor. Toen was het 220 euro. Sinds die periode is het steeds omhoog gegaan. Dit jaar was het 385, maar volgens de laatste berichtgeving wordt nu de magische grens van 400 euro aangetikt.

Deze verhoging geldt ook voor de zorgpremie. Dit zou volgens conceptstukken voor Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Het gaat om 6 euro per maand.

Verhoging eigen risico en zorgpremie

Een groot gedeelte van Nederland komt financieel in de problemen met deze stijgingen. Vanuit social media komen er al meerdere negatieve geluiden vanuit de samenleving.

De gedachte achter de verhoging van het eigen risico en zorgpremie is dat er sprake was van een loonstijging, waardoor er meer besteed kan worden. De gedachte van de wetgever is dat het extra inkomen goed dan naar het verplicht eigen risico en zorgpremie kan vloeien.

Wel dient gezegd te worden dat ook de zorgtoeslag zal stijgen. Dit wordt dan 130 euro per jaar.

Wie trekken er aan het kortste eind?

Voor wie is deze verhoging van het eigen risico en zorgpremie het meest ongunstig? Voornamelijk de mensen uit de middenklasse zullen worden benadeeld. De groep waarvan hun salaris net boven de grens is dat zij niet meer in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Zij zullen het zwaarst getroffen worden. Ook studenten worden geraakt door de wijzigingen, maar zij kunnen nog profiteren van de verhoogde zorgtoeslag.

Verlaging eigen risico?

Er zijn in het verleden ook wel gesprekken gevoerd over de verlaging dan wel afschaffing van het eigen risico. Echter, hier zitten hoge kosten aan verbonden. Men moet denken aan 1,1 miljard euro per jaar. Het afschaffen hiervan zal nog meer bedragen, want deze kosten komen op 4,8 miljard euro te liggen.

Het lijkt er dus op dat de trend is doorgezet om het eigen risico en zorgpremie te verhogen.

bron: nu.nl

Meer? Bekijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *